52. PEATÜKK:’’ “Maksakaste”

Vahepeal on nii palju vett merre voolanud, et loodetavasti keegi ei pane pahaks, et ma pole väga kirjutanud. Põhjused on iseenesestmõistetavad, seega põhjendama ei pea. 

Mäletatavasti jõudsime me poole tabletini Valsacombiga ning oletasime, et meie vererõhk on muudkui aga langenud ning seoses sellega on asjad jõudasti liikumas paremuse suunas. Nii ma oletasin ning mõistagi oli mu üllatus suur kui Dr. Anneli Talvik, pärast vereanalüüse palus mind enda juurde pikemaks kohtumiseks. Selle jooksul selgus, et esiteks – vereõhk on endiselt tugevalt kõrgem ning poole tableti pealt tuleb kohe terve peale tagasi minna. 

Teiseks ja ma ütleksin oluliselt negatiivsemaks üllatuseks oli aga tõik, et üks maksanäitajatest on punases ning seda tuleb eraldi uurida. Seda me siis ka tegime ning ultraheli – küll ei tuvastanud midagi olulist maksa ja neerude juures, ent andis teada, et lisaks kõigele muule on mul pisikesed sapikivid – nagu pärlid reas. Nii et kui ma seni arvasin, et ma ehteid ei kanna, sest see pole lihtsalt mu meelest väga mehelik, siis nüüd selgub – et ma kannan igapäevaselt pärleid sapis. Tule taevas appi! Samas kuna nad mingeid vaevusi mulle ei põhjusta siis tingimata pole neid mõistlik ka ära lõigata või välja võtta, las nad loksuvad seal. Kolmandaks sain veel ühe rohu, nii et nüüd olen siis kahe rohu mees. 

Aga maksa juurde tagasi tulles, siis sellega on nüüd nii, et kuna maks on inimese üks kõige tähtsamaid organeid, siis tuleb sellesse suhtuda märkimisväärselt tõsisemalt kui ma oleksin ise suhtunud. Kolm kuud on kuiva seadust, siis on uued analüüsid ning vaatame edasise ravi osas edasi. Mida Dr. Talvik mulle veel ütles oli aga see, et muus osas pole väga viga ning on täiesti selge, et kui ma poleks varsti ligi paar aastat tagasi alustanud uut eluviisi, siis oleksid need tulemused veel oluliselt hullemad ning väga isegi ei taha mõelda, kus me oleksime. Seega on treening 2 korda nädalas koos Eric Brauriga ning tervislikum eluviis laiemalt siiski ülioluline. 

Mis on mu hädad põhjustanud? Ilmselt mõnede aastate tagune viibimine pikemalt tugeva stressi keskkonnas ning seal ei ole ka väga kedagi teist peale enda süüdistada, sest valikuid me teeme ikkagi kõik siin elus ise. 

Kindlasti tekib nüüd paljudel lugejatel küsimus, et teletöötajatel peaks olema teadupärast terasest maks ning küllap see on kõva alkoholi tarbimise tagajärg? No ei ole. Ma pean enda häbiks tunnistama, et mu side alkoholiga on olnud ikkagi pigem tagasihoidlik, eriti viimastel aastatel. Tõsi, ma olen vahel joonud mõne klaasi punast veini mida ma enne ei eelistanud ja on suur võimalus et see lihtsalt ei sobi mulle. Eks paistab, ei ole mõtet ise diagnoose endale panna, sellest ma olen ammu aru saanud, nõnda et hoiame arstid diagnoose panemas ning teeme ise nii nagu nemad ütlevad, siis on paranamise tulemused paremad ja läheb elus ka edukamalt. 

Küll on vahepeal aga kaal pisut veel langenud, nii et teekonna algusega võrreldes on hetkel pisut rohkem kui -10kg. Pole eriti nagu midagi millega kiidelda, aga samas alla võtta tuli ja seda ma olen ka teinud. Laseme edasi.

Üks asi veel. Kuna mul siiani ei olnud endal vererõhu aparaati, siis ma otsustasin ikkagi sellise väljamineku teha. Siin oli abiks Sõber David O’Brock, kes juba mõni aeg tagasi soovitas Withings’i aparaati. Oli väga mõistlik soovitus, sest see ühendub kenasti äpiga telefonis, on väike ja käepärane ja nii ma saangi pärast igat mõõtmist omale rõhu näidu kenasti telefoni ja olen väga selgesti kursis mis ja kuidas seda nii nädalate, kuude kui aastate lõikes. Samuti ei tekki mingeid rumalaid mõtteid, et ehk on kõik kenasti – kui tegelikult veel sugugi pole. Aparaat oli sinna saja euro kanti. Tõsi, mulle küll vahepeal pakuti kenasti ja väga viiskalt ka ühe teise ettevõtte aparaate lausa tasuta, mis on samuti väga head, ent ma olen andnud endale lubaduse et need kirjutised siin on väga otsekohesed, siirad ja kogu see lugu mis tervist puudutab tuleb koos oma kulude ja mõnel juhul ka negatiivsemate juttude või tagasilöökidega nii, nagu see päriselt on.

Broneeri aeg Dr Anneli Talviku vastuvõtule

Broneeri aeg Treeningõppesaalis

Loe ka teisi Toomas Luhatsi blogi peatükke