44. PEATÜKK: “Aednik”

Järgmise mõtiskluse on kirjutanud minu treenerid Eric Brauer ja Maarit Sarjas ja see võtab mõneti kokku hoiaku, millega me vaikselt aga järjekindlalt kasvame.

Juba aegade algusest ei ole mina ja Maarit suutnud leida endale ametinimetust, ega ka klubile Tervisestuudio sellist nime, mis mingilgi moel iseloomustaks kõigile arusaadavalt seda tööd mida me inimestega teeme. Lihtsustades tegeleme me inimese keha-ja kehakaaluga ning sellest tulenevate probleemidega, olgu see keha siis milline tahes. Kui inimene ise tunneb, et ta on kas liiga paks, liiga peenike, liiga halvas vormis, liiga heas vormis, liiga väsinud vms, aga hingerahu on igatahes häiritud – siis me püüame olukorda analüüsida ja leida murele lahendus. Olulisem osa meie poolt pakutavast ei ole kindlasti see, et kuidas teha õigesti kükke, vaid täpselt selle hingerahu taastamine.

Toomas jõudis meieni läbi oma perearsti. Probleemiks oli kõrge vererõhk ja Dr. Anneli Talvik tabas kiirelt ära, et selle probleemi lahendamisel tuleb Toomasel hakata oma keha kohtlema natuke teisiti kui ta oli seni arvanud õige olevat. Üldiselt peale vaadates polnud ju häda midagi, mees nagu muiste. Palju tööd, palju trenni, palju süüa, palju juua, palju…… Siiski kõrge vererõhk andis märku, et kõik pole nii kenasti kui võiks.

Noo.. ja siis me saime kokku ja hakkasime arutama, mida siis muuta selleks, et vererõhk jälle normi saaks ja taastada, meile kõigile hinnaline, hingerahu.

Seda, mida me Toomasega koos selle aasta jooksul teinud oleme on väga keeruline lihtsalt paari sõnaga kirjeldada. Seepärast otsustasin ma kirjeldada seda protsessi Linnar Priimäe sõnadega, kellega meil oli mitu aastat väga tihe koostöö. Tema kirjeldas meie tööprotsessi järgmiselt:

“Meie jõusaalides, fitness-klubides, aeroobikaringides nähakse inimeses loomset organismi, keda kannustab eluisu, kihutab paljunemistung ja kes võistleb teiste omasugustega võimalikult kauase kaunis oleku eest. Hoopis teine on inimorganismist aru saada nagu taimest, mida tuleb hooldada kaua ja kannatlikult, mida ei tohi jätta kastmata ega ka mitte üle väetada. Mis õitseb pikalt, pakkudes silmailu ja tehes rõõmu.

Eesmärk ei ole ju tegelda oma füüsilise vormiga aina rohkem ja rohkem ─ piisab uskumatult vähesest järjepidevast tegutsemisest. Vanaduse võidab see, kes oma füüsilist ning vaimset vormi suudab hoida kauem. Mäng ei käi mitte jõu ja kiiruse peale nagu hipodroomil. Inimene ei vaja mitte džokit selja taha, vaid aednikku enda kõrvale. Kannatlikku ning õpetlikku, pikaajalist ja parajat, läbinägelikku ja tulemuslikku hooldust. Kedagi, kes mõistaks inimtaime vajadusi pikaks ning ilusaks, pingevabaks õitsvaks eluks.”

Viimase tähelepanekuna lisaks ma veel muidugi selle, et kõige suurema töö teeb ikka Toomas ise iseendaga. Tema otsustas ennast hakata tervendama, tema elab selles kehas ja nendes muutustes ning on vaeva nägija, mida tekitavad meile muutused mis tahes valdkonnas, millel oli juba justkui mõnus sisse tallatud rada sees. Meie oleme tema kõrval nn. aednikud, kes neid uue eluviisi võrseid siis suunavad ja vajadusel ka kärbivad.  See ei ole meil tähtajaline projekt millel on algus ja lõpp, vaid kulgemine nii kaua kui Toomasel endal on piisavalt teadmisi ja kogemusi selleks, et ise hoida oma hing rahul ning keha elujõuline.

Toomas ütles hiljuti trenni tulles, et ta on oma eluga praegu kuidagi eriliselt heas kohas. Kui sellest heaolust saab kübegi Tervisestuudio arvele kirjutada siis ongi tunne täpselt nagu aednikul, kes oma hooldatud taime vaatab õide puhkemas.

P.S. Kui ma nüüd kõigest õigesti aru sain, siis ma võiksin olla see pihlakas Ericu ja Maariti vahel. Eile jänes, täna pihlakas – pole paha 

Jätkub…..

Sinu Arst Tervisestuudio personaaltreenerite toimetamisi saad jälgida siin:

https://www.facebook.com/Tervisestuudio
http://tervisestuudio.ee/

Broneeri aeg Dr Anneli Talviku vastuvõtule

Loe ka teisi Toomas Luhatsi blogi peatükke