Tihti jäävad traumad vajaliku tähelepanuta ja ravita ning alles aasta pärast selguvad tagajärjed, mille likvideerimiseks tuleb palju pikem teekond läbida.

Vigastustega pöörduvad patsiendid tavaliselt EMO-sse ja saavad sealt adekvaatset ravi. Ent sageli on nii, et patsiendid ei pööra piisavalt tähelepanu traumast taastumisele. Väikeste traumade korral sageli EMO-sse ei pöörduta, aga ka neil võivad olla pikaleulatuvad tagajärjed.

Tulenevalt trauma raskusastmest on sellele ka erinevad käsitlused. 

Kogenud füsioterapeut oskab hinnata trauma olemust ja koostada professionaalse ja efektiivse taastusravi plaani. Tavaliselt alustatakse esmase külmakompresioonraviga, mis aitab traumast tulenevat põletikuprotsessi piirata. Trauma iseloomust tulenevalt määratakse vajadusel aparaatset füsioteraapiat (magnet-, laser- või ultraheli seansse). Igaühel neist natuke erinev toime kudedele ja rakkudele. Lisaks kindlasti ravivõimlemine, mis taastab liigese, lihase, vms õige liikumise. Just traumast paranemise faasis omandatud kompenseeritud liikumine võib tekitada uusi probleeme.

Traumast taastumise kiire ja effektiivne käsitlus on kiireim viis vigastustest taastumiseks.

BRONEERI AEG FÜSIOTERAPEUDI VASTUVÕTULE

TRAUMAJÄRGNE KIIRDIAGNOSTIKA JA KOHENE TAASTUSRAVI