33. PEATÜKK: “Arsti mõtted”

5. Veebruaril, käesoleval aastal käisin ma Veerenni tänaval Tervisekeskuses Sinu Arst mitmesuguseid proove andmas. Verd ja uriini tuli loovutada ja sealt siis loeti omakorda mitmesuguseid andmeid välja. 

Vaevamata Teid liigse detailsusega, siis olid üldiselt kõik näitajad liikunud paremuse suunal. 1. märtsil algas mu koroonakuu ja sellega seoses peatusid ka treeningud. Neid pole ilmselt veel aprilligi jooksul õieti, nõnda et maist saame taas võimlema. Aga hullu pole, ehk on isegi hea täielikult taastuda nii koroonast kui sellelga rööbiti kulgenud kopsupõletikust. Ausalt öeldes on juba hellalt kõrini sellest haiguste müriaadist, tahaks siin rahulikult oma kõrgest vererõhust blogida ja mitte takerduda kroonviiruse ja sellega kaasnevate haiguste maailma, aga mida Sa ära teed? Me oleme siin kõik koos ja pääsu ei ole enne kui kriitiline hulk vaktsineeritud või läbipõdenud.

Siin siis aga kiri minu arstilt, kes kirjutas mis on langenud ja kas see on hea või halb. Ega tervise näitajad ei ole meile siin mingi börs – kui langeb – see tähendab et on väga hea. Vähemasti meie vererõhu kontekstis, nii vähemasti koorub järgmisest mõtisklusest välja. 

Dr. Anneli Talvik: “Enne kui koroonasse jäid, lubasin Sulle inimeste keeles selgitada, mis sul paremaks läks, kui uut eluviisi alustasid. Palju läks paremaks. Ei jõudnud kirjutadagi – ja kui koroona su kätte sai, siis tulin mõttes mitu korda selle juurde tagasi, et õnneks oled endasse nii palju investeerinud aasta jooksul, et baastervis oli ja hea, ja nüüd põdesid ehk seetõttu koroona kergemalt läbi.. 

Enne ravi alustamist oleksid olnud kõrgemas riskigrupis, aga tänu sellele et ennast oled ise aidanud, oled täna madalaima riski grupis. (Mitte riskitu, aga väikseim risk)

Mis Sinuga enne koroonat oli juhtunud: veresoonte ja üldpõletikunäitajad olid kehas langenud, kusihape oli langenud, kolesteroolid langenud, maksaensüümid olid alla läinud. Peale selle oli ju muidugi langenud kaal ja vererõhk. Ilmselt ka vööümbermõõt – tahaksin loota et just tänu sellele sa ei põdenud väga raskelt. Kui sind vastuvõtul nägin, mõtlesin hirmuga, mis oleks sinuga enne võinud juhtuda, kas oleksid ikka kurja tõve haiglata üle elanud.. Nii et tunnustan sind väga ja võid kõigile rääkida, et tasub endasse investeerida: terviseinvesteering tasub alati ära!”

P.S. Pildil oleme Lologa Kadriorus jalutuskäigul, millised aitavad hoida mingitki füüsilist toonust ning on ühtlasi head lampjalgsuse vastu – nagu kunagi ühes filmis öeldi.

Jätkub…

Broneeri aeg Dr Anneli Talviku vastuvõtule

Loe ka teisi Toomas Luhatsi blogi peatükke