24. PEATÜKK: “Meister olla, tähendab vaimset, mitte füüsilist mõõdet”

Eesti keele seletav sõnaraamat annab meistri kohta järgmise tähenduse: väljapaistvate erialaste teadmiste ja oskustega isik. 

Vilunud ning osav käsi- v. oskustööline; (omaaegses tsunftisüsteemis:) kõrgeima kvalifikatsiooniga käsitööline, kellel oli oma töökoda (sellide ja õpipoistega). Meistrid, sellid ja õpipoisid. Palun lepime kohe kokku, et ma ei pea ennast meistriks, ma olen paremal juhul õpipoisi kandidaat ehk siis päris teekonna alguses viibiv indiviid, kellel on väga palju õppida – kuidas oma vaimse ja füüsilise poolega tegeledes jõuda staadiumisse, kus juba midagi oskad. Kung-fu on siinkohal hea paralleel. Kung-fu ehk kung fu (hiina keeles 功夫, pinyin’is gōngfu (ligikaudne tähendus ‘võimekus’) on Läänes kasutatav Hiina võitluskunstide nimetus. Hiinas tähendab see sõna võimekust mis tahes alal, mitte tingimata võitluskunstides. Hiinas kasutatakse mis tahes võitluskunstide kohta sõna wushu. Seega otsime meie võimekust, mis lubaks olla sellisel tasemel, mis lubaks ennast pidada oskajaks tervise asjanduses. 

Tinglikult võib öelda, et Sinu Arsti Tervisestuudio treener Eric Brauer on minu kung-fu meister. Selge on aga ka see, et meister ei saa olla kõiges. Elu jooksul on tõenäoliselt võimalik saavutada kaks meistri taset, aga rohkem eriti mitte. Sealjuures saab meister olla kõigepealt filosoofias või vaimses ja alles siis füüsilises. Vaimne ilma füüsiseta ei tööta hästi, aga kindlasti ei tööta füüsis ilma vaimseta. Ericu hinnangul on 90% sellest mis meie temaga teeme – vaimne ja vaid 10% füüsiline. Muutused kehas saavad alguse vaimselt tasemelt ja liiguvad edasi füüsilisse poolde, avaldudes lõpuks muuhulgas ka meie väljanägemises. Muu hulgas!

Järjekindlus, progress ja distsipliin – on kolm sõna, mida tuleb meeles pidada. Naudinguid selles protsessis ei saavutata mitte kangi tõstmise, vaid selle mõtestamisega – sealjuures peab nägema vaeva, et sinna jõuda. Meie eesmärk on ju ära hoida kaost. Mis on meie kaos? Ma pigem kirjeldan, mis ei ole kaos – niimoodi on lihtsam. Et ma ei jooks liiga palju, ei sööks liiga palju, ei vedeleks liiga palju, lisades siia liikumise, mis aitab vaimu korras hoida.

Voogades treenimine on asja selgroog. Selle ümber on hea inimest endas ehitades, ära hoida kaost!

Jätkub …

Broneeri aeg Dr Anneli Talviku vastuvõtule

Loe ka teisi Toomas Luhatsi blogi peatükke